Sijoittajan ilmainen lounas on hajautus, sillä se tasaa kokonaissijoituksen arvon vaihteluita. Sijoittamisessa sitä haetaan sijoittamalla eri omaisuusluokkiin. Eri vaihtoehtoja ovat esimerkiksi osakkeet, obligaatiot, korkosijoitukset, raaka-aineet, asunnot ja kiinteistöt. Ajoituksen riskiä pienennetään jakamalla hankinnat pidemmälle aikavälille. Osakkeissa ja korkosijoituksissa ostojen hajauttaminen pienempiin osiin on helppoa, kiinteistöissä niiden arvokkuuden vuoksi vaikeampaa. Osakesijoittamiseen sisältyy yhtiökohtainen riski. Riskiä pienennetään sijoittamalla useampaan yhtiöön, jotka mielellään toimivat eri toimialoilla. Sijoittaessaan johonkin yhtiöön, sijoittajan tulevat tuotot ovat kiinni yhtiön menestyksestä. Osakkeen arvo muodostuu yhtiön tulevista voitoista maksetuista osingoista. Sijoittajan tuotto muodostuu osingoista ja osakkeen mahdollisesta arvon noususta.
Mikä sitten voi mennä vikaan? Missä piilee osakkeiden riski? Riski on siinä, että sijoittaa väärään yhtiöön. Yhtiö saataa valmistaa tuotetta tai tuottaa palvelua, joka uuden keksinnön myötä menettää kysynnän. Myös sijoittajat ovat saattaneet hinnoitella osakkeen liian optimistisesti yhtiön tuleviin voittoihin nähden. Riski piilee varsinkin talouden nousuhuumassa. Silloin kun kaikki näyttää menevän parhain päin, osake hinnoitellaan liian optimistisesti riskit unohtaen. Kun talouteen sitten tulee häiriöitä, muuttavat ne yhtiön tuotto-odotuksia. Tämä realisoituu sijoittajalle osakkeen hinnan laskuna. Tästä johtuvat siis osakkeen hinnan muutokset, jotka osakkeenomistaja joutuu omistajana hyväksymään. Tästä riskin sietämisestä sijoittaja palkitaan riskittömämpiä sijoituksia paremmalla tuotolla. Osakkeiden pitkän välin vuotuinen tuotto-odotus on noin kymmenen prosentin luokkaa.
Itse aloitin sijoittamisen osakerahastoilla, joissa rahaston kautta sai pienehköilläkin summilla yhtiökohtaisen hajautuksen. Osakerahastoissa rahat hajautetaan useisiin yhtiöihin. Pankkien tai rahastoyhtiöiden hallinnoimissa rahastoissa on yleensä merkittävät hallinnointikulut. Prosentti tai pari hallinnointipalkkiota ei kuulosta paljolta, mutta on käytännössä merkittävä kuluerä. Pitkäjänteisessä sijoittamisessa on tärkeää pyrkiä minimoimaan kulut, jotta sijoittaja saa maksimaalisesti tuottonsa. Osakerahastoille on edullisimpia vaihtoehtoja. Ideksirahasto sijoittaa edullisin kuluin indeksiä mukaillen. Tällainen tuote on esimerkiksi Seligson rahastoyhtiön suomalaisiin yhtiöihin sijoittava rahasto. Seligsonilla on myös osakkeen kaltainen sijoitustuote, ETF. Siinä yhteen tuotteeseen sijoittamalla saa hajautuksen Helsingin pörssin 25 suurimpaan yhtiöön.
Yksittäisten yhtiöiden osakkeisiin sijoittaminen on myös kustannustehokasta. Kaupankäyntikuluista johtuen tulisi ostettavien osake-erien olla vähintään 1000 euron suuruisia, jotta kustannukset pysyvät kurissa. Hajautuksen voi hoitaa sijoittamalla vähintään viiteen eri yhtiöön. Itse olen ostellut osakkeita 1000 - 3000 euron erissä. Vuoron perään suosikkiyhtiöitäni, jolloin sekä ajallinen että yhtiökohtainen hajautus tulee hoidetuksi.
Vastuuvapaus. Tämä kirjoitus ei ole sijoitussuositus. Vain kertomus omista kokemuksista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti