lauantai 14. toukokuuta 2011

Hajoavat laitteet - nykyajan vitsaus

Vaikka kirjoitankin blogissani positiivisista asioista, niin nyt teen poikkeuksen. Minua närkästyttää niin paljon nykyisten koneiden ja laitteiden laaduttomuus, etten voi olla kertomatta kokemuksistani. Tämä kirjoitus ei ole mielenilmaus laitteiden myyjäliikkeitä kohtaan. Liikkeet ja niissä olevat myyjäthän myyvät tuotteita, joita valmistajat valmistavat. Itse asiassa ilmoittaessani myyjille ilmitulleista teknisistä ongelmista, suhtautuminen asiakkaan ongelmiin on ollut hyvin asiallista.

Nykyaikaisissa laitteissa on paljon toimintoja, mutta niiden kestävyys ja luotettavuus on aivan luokatonta. Nykyinen laaduttomuus lienee seurausta voiton maksimoimisesta valmistusprosesseissa. Lisäksi tuntuu, että koneet suunnitellaan hajoamaan takuuajan päättymisen aikoihin. Näin laitteiden myynti saadaan maksimoitua, varsinkin kun nykyään ei oikein mitään kannata enää huoltaa. Nyt elektroniikka- ja konejätettä muodostuu yhä lisääntyvää tahtia - ja tämän kaiken huvin maksaa tietysti kuluttaja.

Sitten konkreettisiin esimerkkeihin. Kylpyhuoneremontin yhteydessä meille vaihdettiin suihkuun uusi sekoittaja eli vesihana. Piti saada silmää miellytävä tuote, joten valinnaksi tuli Oraksen Cubista -hana. Muuten toimi hyvin, mutta vettä reilusti laskettaessa sekoittajasta kuului viheltävä ääni. Soitin hanan myyneelle ja asentaneelle yrittäjälle asiasta. Hän ihmetteli havaintoani, mutta äänihavainto todettiin yhdessä. Yrittäjä oli Orakseen yhteydessä ja selvisi, että tuossa sekoittajamallissa on ollut samoja tyyppivikoja. Asia korjaantui takuuseen, kun sekoittajaan vaihdettiin jokin uusi osa.

Ostettiin Acer Aspire 7000 -merkkinen kannettava tietokone, kone maksoi Veikon koneella 700 euroa. Hankimme 100 eurolla koneeseen vuoden lisätakuun eli koneelle tuli kolmen vuoden takuu. Kun viime syksynä lähes tarkalleen kolme vuotta oli kulunut, kone lakkasi toimimasta. Ensin se hidastui oleellisesti ja sitten alkoivat käynnistysongelmat. Lopuksi kone ei suostunut käynnistymään ollenkaan. Ammattilaiset arvelivat syyksi emolevyn hajoamista, jota ei kannata kuulema korjata. Uudehkon koneen hajoamisen tuskaa lievitti Tapiola-kotivakuutuksesta saatu 150 euron korvaus. Uudeksi läppäriksi hankimme Applen MacBook Pron, jonka myyjä arveli olevan teknisesti laadukkaami kuin perus PC. Katsotaan, kauanko omppu toimii.

Keittiöremontin valmistuttaessa hankittiin keittiön nurkkaan pieni televisio. Ajatuksena oli, että sitä voi katsella ruokaa tehdessä ja samalla se voi toimia kakkostelevisiona. Hankittiin 23 tuumainen Samsung. Veikon koneella esittykappaleen kuva todettiin kelvolliseksi. Kotona olin kapistukseen aluksi tyytyväinen, mutta käytössä televisiosta kuuluva pieni sähkölaitteen normaalia äänekkäämpi hurina alkoi varsinkin televisiota hiljaa katsellessa ärsyttämään. Aikani hurinaa tai sirinää kuunneltuani, käytettiin televisio takuuhuollossa. Huollossa siihen vaihdettiin jokin virtapiirin osa. Ei tästä televisiosta edelleenkään tullut äänetöntä, mutta hieman taisi koneen käyntiääni hiljentyä.

 
Tämä pesukone on ollut yksi monista
murheenkryyneistä

Pesuhuoneremontin yhteydessä hankittiin uusi sivulta täytettävä LG -merkkinen pyykinpesukone. Moottorille mainostettiin seitsemän vuoden takuuta. Merkin valmistusmaa hieman epäillytti, mutta päätimme kuitenkin hankkia LG:n. Kaikki toimi hyvin melkein kaksi vuotta, kunnes kone alkoi täristä villisti lingottaessa. Tärinä oli niin kovaa, ettei kone pysynyt paikallaan. Kun kone siirtyi säädetyltä paikaltaan, se alkoi luonnollisesti täristä entistäkin enemmän. Takuuhuollossa koneeseen vaihdettiin pesurummun liikkeitä vaimentavat iskunvaimentimet. Iskunvaimentimet olivat muuten hyvin muoviset, kun niiden vaihtoa vieressä seurasin. Luulin asian tulleen kuntoon. Kolmannella pesukerralla huollon jälkeen jokin petti. Kone alkoi taas täristää lingotessa. Otin yhteyttä huoltoliikkeeseen ja sovin uuden huollon. Koneeseen tilatiin Hollannista uudet iskunvaimentimet ja koneen toimíntaa ohjaava "piirilevy". Oli vain piirilevyyn valmistusprosessissa valahtanut kosteussulkumassaa vääriin paikkoihin. Niinpä huoltomies ei saanut kytkettyä pesukoneen kaapeleita uuden ohjausyksikön liittimiin. Huoltomies vei koneen mukanaan huollettavaksi. Kone palautui takaisin huollosta varsin pian. Huoltajan kanssa testattiin koneen toimivuus kotioloissa ja todettiin huollon onnistuneen. Toivottavasti luvassa on lukuisia ongelmattomia pesukertoja.

Olen vuosia haaveillut hieman edustavammasta rannekellosta. Nyt pitkän harkinnan jälkeen ostin Kytölän Kellosta ja Kullasta sveitsiläisen Certinan kellon. Pettymys oli suuri, kun sen viisarit pysähtyivät muutaman viikon kuluttua kellon hankinnasta. Näytti kuin pyörivä pieni sekuntiviisari törmäisi tuntiviisariin, mutta ei kai se voisi olla mahdollista. Luulin ostaneeni vajaalla kolmella sadalla eurolla laatukellon. Kun siirsin kellon aikaan, se alkoi toimia taas oikein. Poikkesin kellon kanssa myyjäliikkeessä. Kun kello nyt näytti toimivan, vaihdettiin kelloon uusi paristo. Näin poissuljettiin pariston mahdollinen oikuttelu. Pian pariston vaihdon jäkeen kellon viisarit pysähtyivät noin puoliseitsemän aikaan. Hämmästykseni oli suuri, kun huomasin sekuntiviisarin törmänneen tuntiviisariin. Kytölän Kellossa kello on nyt luvattu huoltaa toimimaan, saapa nähdä tuleeko toimiva peli. "Toimii kuin sveitsiläinen kello" -sanonta on saanut mielessäni uuden merkityksen.

Tässä oli esimerkkejä koneista ja laitteista, jotka ovat oikutelleet viimeisen vuoden aikana. Näin paljon murheita tuskin olisi ollut, jos koneet olisivat yleisesti laadukkaita.

1 kommentti:

  1. Ei muuta kuin kokemukset paikkaan http://www.tuotepalaute.fi, hyvä on muidenkin tietää esim. tuosta Acerin tapauksesta. Itselläni nimittäin myös Acerin kone parin vuoden iässä hyvällä pidolla alkoi vastustamaan sammutusta ja käynnistystä, ilmeinen emolevyvika.

    VastaaPoista