sunnuntai 29. toukokuuta 2011

Korvasieni - hakkuualueen myrkyllinen herkku

Metsän uudistushakkuualojen visuaalisesta ilmeestä voidaan olla montaa mieltä. Yhden herkullisen tuotteen ne saattavat kuitenkin tarjota. Korvasieni kasvaa keväällä kohteissa, joissa on korvasienen sienirihmastoa ja maanpinta on rikkoontunut. Niinpä näitä herkullisia, mutta keittämättöminä hengenvaarallisia sieniä kasvaa uudistushakkuualoilla, jotka on muokattu uuden puusukupolven kasvattamiseksi.


Mahtavan kokoinen korvasieniyksilö

Tänään löysin korvasieniä varsin hyvin, viime keväänä muokatulta ja puun taimille istutetulta uudistusalalta Keski-Suomessa. Korvasienet maastoutuvat niin hyvin, että jos niitä ei ole kovin paljon, on niitä tarkkaan etsittävä. Tänään niitä oli sateiden jäljiltä niin hyvin, että sieniä oli melkein jokaisessa kaivinkoneella tehdyssä muokkauslaikussa.


Muokattu hakkuuala on tyypillinen korvasienen kasvupaikka


Korvasienen taitava maastoutuminen haittaa niiden havaitsemista

Korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen. Niinpä se tulee keittää huolella runsaassa useassa vedessä. Itse en ole vielä elämääni kyllästynyt, joten valmistin sienet todella varman päälle keittäen. Keitin sieniä ensin 15 minuuttia, sitten huolellinen huuhtelu. Toinen keittäminen 15 minuuttia ja huolellinen huuhtelu lävikössä. Sitten vielä kaksi keittokertaa, kumpainenkin 5-10 minuuttia. Nyt myrkylliset sienet ovat muuttuneet herkuttelijalle käyttökelpoisiksi.






Valmistin ruuaksi korvasienet paistinpannulla paistaen. Pannulle reilusti voita ja tilkka rypsiöljyä. Kuullotin pari hienonnettua sipulia ja pari valkosipulin kynttä. Sitten korvasienet sipuliseoksen joukkoon. Kun sienistä haihtui nesteet pois, lisäsin korvasienien ja sipuleiden joukkoon hieman valkoviiniä makua antamaan. Maustoin sienet reilulla sormisuolalla sekä valko- ja mustapippurilla. Lopuksi sipulisienisekoituksen sekaan lisäsin kahden desin kuohukerman.



Kun kerma kiehui kokoon, oli herkku valmis nautittavaksi. Tämä korvasienimuhennos suorastaan huusi kyytipojaksi grillin hiilloksella paistettua entrecotepihviä. Sateisen sään vuoksi jouduin tyytymään pannulla paistettuihin chorizomakkaroihin ja spagettiin jauhelihakastikkeella. Ruuaksi säveltämäni korvasienet maistuivat kyllä taivaallisilta. Hyvä niin, sillä niiden valmistaminen ruuaksi on niiden myrkyllisyyden vuoksi varsin työlästä.

4 kommenttia:

  1. Korvasienimuhennos on minunkin herkku.
    Kun keitit noita korvasieniä olihan sinulla liesituuletin päällä. Tuo ensimmäinen hajuhöry on varmaan myös myrkyllistä, sillä olen joskus siitä saanut päänsäryn.

    VastaaPoista
  2. Liesituuletin oli maksiminopeudella ja lisäksi tuuletusluukut auki asunnossa. Kieltämättä noista korvasienistä lähtee aikamoinen haju keitettäessä. Sitä en tiedä, miten myrkyllistä höyry on vai onko ollenkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis just tuossa höyryssä se myrkky poistuu...

      Poista
    2. Kiitoksia Anonyymille kommentista. Tulin kirjoittaneeksi huolettomasti höyryn myrkyllisyydestä. En tuolloin tullut asiaa tarkistaneeksi.

      Poista