maanantai 7. maaliskuuta 2011

Miksi asunnot ovat Suomessa niin kalliita?

Talousasioita seurattuani yksi asia minua on erityisesti ihmetyttänyt. En voi millään käsittää, miten Suomen kaltaisessa periferiassa asunnot maksavat niin paljon. Enkä ole ainut, joka asiaa on kummastellut. Toki kylmä ilmastomme vaatii esimerkiksi eristämiseltä huomattavasti enemmän kuin jossakin lämpimämmässä paikassa. Ymmärtäisin asuntojen hinnan, jos Suomessa rakennukset olisivat poikkeuksellisen laadukkaasti tehtyjä. Minulle on kuitenkin muodostunut kuva pahimmillaan surkuhupaisan laaduttomasta suomalaisesta rakentamisesta. Kun jututtaa ihmisiä rakentamisesta ja seuraa kirjoituksia rakentamisen laatuongelmista, selviää pian suomalainen tapa rakentaa ja remontoida.

Julkisuudessa on esitetty epäilyjä varsinkin pääkaupunkiseudun rakentamiseen pesiytyneestä harmaasta taloudesta. Nuo epäilyt vain vahvistavat omaa käsitystäni osan alalla toimivien yritysten moraalista. En toki halua yleistää laaduttomuutta ja vilppiä yleiseksi tavaksi toimia. Varmasti suurin osa rakennusalan toimijoista toimii laadukkaasti ja rehellisesti. Itse olen ainakin sattunut saamaan ammattimaista rakennuspalvelua.

Olen seurannut useamman vuoden ajan Kauppalehden keskustelupalstaa, jossa asuntojen hinnoista on väännetty monta keskusteluketjua. Suomessa asuntojen hintakehitys on mielestäni irtaantunut ansiokehityksestä jo aikaa sitten. Ajureina ovat toimineet todella alhaiset markkinakorot, pitkät laina-ajat, korkovähennysoikeus ja yleinen asenneilmasto omistusasumisen auvoisuudesta. Ihmetyksekseni finanssikriisi taivutti asuntojen hintoja Suomessa vain aivan nimellisesti. Toivottavasti suuria asuntolainoja ottaneet ovat miettineet tarkasti ratkaisunsa. Lainanottajien tulee huomioida odotettavissa oleva vaatimaton palkkakehitys, nousevat korot ja elämisen kallistuminen nousevien verojen myötä.

Rakentajat, pankit, asunnonvälittäjät ja mediakin pyrkivät pitämään asuntokaupan mahdollisimman aktiivisena. Kaikkien näiden itresseissä on vilkas kauppa ja korkeat hinnat. Mielestäni on kummallista, että asunnonomistajat tuntevat varallisuutensa kasvavan asuntojen hintojen noustessa. Onhan asia osittain näin, mutta mielestäni tällainen ajattelu on petollista. Joutuuhan isompaan asuuntoon muuttava maksamaan aina enemmän välirahaa. Minusta suomalaisten etu olisi kohtuuhintainen asuminen. Edullisemman asumisen jälkeen rahaa jäisi enemmän kaikkeen muuhun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti